Göz ve Alerji

 

Allerji gözleri birkaç şekilde etkileyebilir:

  • Kapakta Allerji
  • Allerjik Rinokonjonktivit (Göz –Burun Allerjisi)
  • Vernal Konjonktivit (Bahar Nezlesi)

Kapakta Allerji:

Genellikle ağrısız, ani başlangıç gösteren göz çevresinde şişme, kızarma, kaşıntı ile ortaya çıkan kapak ödemi şeklindedir. Göze kullanılan ilaçlar, kozmetikler veya ellere bulaşmış bazı malzemelerin göze kaşıma yoluyla sürülmesi ile gelişebildiği gibi bazen de böcek ısırması da neden olabilir.

 

Allerjik Rinokonjonktivit (Göz –Burun Allerjisi):

Geçici ataklar şeklinde, kızarıklık, sulanma, kaşıntı, kapaklarda şişlik ve beraberinde nezle olmuş gibi, burun akıntısı vardır.

Mevsimsel: Oldukça sık, bazı polenlere duyarlılık var, saman nezlesi şeklinde, yaz boyu, ancak günümüzde oda spreylerinin yaygın kullanımı ile dört mevsim karşılaşmaktayız.

Toz Allerjisi: Daha seyrek, daha hafif, ancak daha kalıcı. Yıl boyu süre gelmekte. Tozda yaşayan bazı mitler ve küfler sorumlu.

 

Vernal Konjonktivit (Bahar Nezlesi):

Kuru ve ılıman iklimlerde sık, çocuk ve gençlerde görülür, nadiren 25 yaştan sonra da devam eder. Bahar sonu yaz başlangıcı artar. Astım, egzama sık eşlik eder, ¾ ü atopik bünye dediğimiz bir nevi alerjik bünyeye sahiptir. Gene böyle bünyelerin ailede bulunması 2/3 ünde rastlanır. Özel bir alerji mekanizması söz konusudur. Gözde ileri dönemlerde bir takım yapısal değişiklikler olabilmektedir. Gözde kaşıntı, sulanma, ışıktan rahatsız olma, batma, yanma şeklinde yakınmalar daha şiddetlidir. Beyaz, sünen, çapaklanma şeklinde akıntı vardır.

Allerji verdiği rahatsızlık yanında başka sorunların gelişmesine yol açabilir. En sık olarak, enfeksiyon, alerjik zeminde kaşıma yoluyla, ellerle bulaştırılabilir. Özellikle burun –göz alerjisi türünde sinüzit, gözyaşı kanalı tıkanıklığı gibi ilave sorunlar eklenebilir.


Allerji tedavi edilebilir, önlenebilir.

Gözdeki allerji, GÖZ doktoru tarafından takip ve tedavi edilmelidir!